dilluns, de març 17, 2008

VeRmeLl A pArT


Ahir tenia un dels meus moments orientals. Per això vaig arrimar-me a la Fundació Miró a veure una exposició anomenada Vermell a part que recull obres dels artistes xinesos més importants que han sorgit allà des de l'època del realisme socialista fins als nostres dies.

L'exposició recull un total de 80 obres (pintures, fotografies, escultures i instal·lacions) de 51 artistes xinesos i forma part de l'exhaustiva col·lecció d'art d'Uli i Rita Sigg. La temàtica gira al voltant de la crítica al consumisme, a la construcció desmesurada, tímidament, a la política, a la pèrdua de la tradició i de la cultura. I l'enfocament, ja no només l'estètica que de vegades fins i tot és ben kitch, resulta sorprenent, curiós i interessant, com a mínim, per als ulls d'una occidental com jo.

Vermell a part es divideix en sis grans apartats:

1. Mao al rerefons. Fa referència al rerefons polític i al fenomen simultani de veneració i qüestionament del gran líder.

2. Transformació: la nova Xina. Obres que reflecteixen els grans canvis econòmics i paisatgístics que experimenta actualment la Xina.

3. Històries personals: els nous xinesos. Mostra l’impacte d’aquests canvis en els individus i en la col·lectivitat.

4. Noves visions d’antigues tradicions artístiques. La integració d’aspectes tradicionals en l’obra de molts artistes contemporanis.

5. Una ironia especial. Vol subratllar el to irònic de l’obra de molts d’aquests artistes.

6. L’art occidental vist des de la Xina. Mostra el joc de l’apropiació d’icones de l’art europeu.

L'exposició es pot visitar fins el 25 de maig i us la molt recomane. Només per veure, entre altres coses, un híbrid pop del Mao i la Marylin Monroe al més pur estil Warhol, crec que ja val la pena, perquè la sorpresa i la diversió la teniu garantida. Jo, per acabar d'arrodonir l'excursió encara vaig tindre la sort de poder fotografiar una parella de nuvis xinesos a les escales de Montjuïc, ni fet a posta! Me paaaaaaaaaaaalto!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A mí el tema oriental tambè em va,però més el japo que des de que se tot lo del Tíbet lo xinés me va menos (mira que dir que és una conspiració del Dalai Lama),tu t'imagines la de gens que hi haurà a les Olimpiades...ai no vull ni pensar-ho
bon dilluns!!!

Anònim ha dit...

Encara que sí em fa anar a Pekín, de fet me la fotría ja mateix!